Agora - Intre realitate si mit

Filmul descrie perioada plină de tensiune a ascensiunii creştinismului în Alexandria, la sfârşitul secolului IV d. Hr.. Ca suport narativ pentru mesajul filmului se foloseşte istoria Hypatiei, o filosoafă atee, un model de erudiţie, curiozitate ştiinţifică, toleranţă religioasă, neprihănire morală şi caracter onest.

În prima fază avem istoria confruntării dintre  păgânii din Alexandria, culţi, cu demnităţi publice, dar minoritari şi creştinii din ce în ce mai numeroşi, având deja ascendentul statutului creştinismului ca religie oficială a Imperiului Roman. Această confruntare este câştigată de creştini, care distrug faimoasa Bibliotecă din Alexandria şi transformă templul păgân într-un staul pentru animale. A doua secvenţă se desfăşoară după ceva ani de la primul moment şi porneşte de la conflictul sângeros dintre iudei şi creştini. Confruntarea are acelaşi deznodământ ca şi prima, adică expulzarea noncreştinilor din cetate. Liderul creştinilor, Cyril (Chiril al Alexandriei) manevrează atât de bine masele, încât îl obligă pe Oreste, prefectul roman (un fost student al Hypatiei), păgânul convertit la creştinism, să se supună noii puteri religioase. În jocul puterii dintre cei doi, Hypatia cade victima linşajului delirant, creştinii violenţi, misogini şi barbari transformând filosoafa într-o martiră a demnităţii şi libertăţii de gândire.

Multi poate nu sunt de acord cu mine dar cam asa a inceput crestinismul sa intre in lume, la inceput au fost credinciosi dar cand au avut puterea in maini au fost la fel ca si cei mai mari criminali.
Nu v-ati pus intrebarea de ce unele biserici au interzis acest film????
daca nu ar avea nimic de ascuns nu l-ar interzice nu credeti, exista o biserica care se aseamana cu acest film, dar nu vreau sa spun numele.


Daca vrei sa vezi trailerul...


0 comentarii: